Nieuw gezicht voor slachtoffer chimpanseeaanval

Artsen in een ziekenhuis in Boston hebben vorige maand een volledige gezichtstransplantatie uitgevoerd op een vrouw die twee jaar geleden door de chimpansee van een vriendin werd aangevallen. De artsen hebben ook geprobeerd een dubbele handtransplantatie op Charla Nash uit te voeren. De handtransplantatie is echter mislukt en de handen moesten worden verwijderd.

Volgens John Orr, een woordvoerder voor de familie Nash, traden er meerdere complicaties op tijdens de operatie en is Nash pas sinds kort weer bij bewustzijn. "Ze heeft een longontsteking en nierproblemen opgelopen. Daarnaast waren er doorbloedingsproblemen met de handen", aldus Orr. "Ze is lang buiten bewustzijn geweest en begint nu langzaam weer wakker te worden."

Volgens Orr is Nash zich er nog niet van bewust dat ze haar handen kwijt is. De negentig kilo wegende chimpansee viel Nash aan in februari 2009 nadat de eigenaar van het dier Nash had gevraagd hem het huis in te lokken. Hij scheurde haar handen, neus, lippen en oogleden af. De politie schoot de aap uiteindelijk dood, maar niet voordat Nash verblind werd door de chimpansee.

De familie van Nash is van plan de familie van de eigenaar aan te klagen voor ruim 34 miljoen euro. Ook wil de familie Nash ruim honderd miljoen euro van de staat, die volgens hen de aanval had moeten voorkomen.