Jonge 'gangsters' terroriseerden Foxhol

Een groep van elf tieners die zich de Foxholster White Gangsters noemen, is volgens de politie verantwoordelijk voor ongeveer vijftig misdrijven in Foxhol en Martenshoek. Het gaat naast pesterijen vooral om diefstal van lood en koper, vernieling en brandstichting.

De jongens van 12 tot 17 jaar uit Foxhol, Sappemeer, Kolham en Zuidlaren zijn de afgelopen weken verhoord. De zaak kwam aan het rollen toen een 14-jarige jongen uit Foxhol werd betrapt bij een looddiefstal bij het dorpshuis in zijn woonplaats. Hij heeft drie dagen vastgezeten.

De Groningers hadden het vooral gemunt op woningen en schuurtjes. Ook het dorpshuis, de school, een slijterij en seniorencomplex in Martenshoek werden geterroriseerd. Een inwoner van Foxhol werd twee jaar gepest, jongeren schreeuwden voor de woning, uitten bedreigingen en gooiden sneeuwballen tegen de ramen. Van de meeste strafbare feiten is aangifte gedaan.

De jongens noemen zich de Foxholster White Gangsters. Als ze op pad gingen maakten ze zich onherkenbaar met een sjaaltje, pet of capuchon. De meeste 'gangleden' gaven tijdens de verhoren aan dat hun motieven vooral spanning, geld en verveling waren. Geen van de jongens had een strafblad.

Een 39-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer is aangehouden voor heling. Hij heeft bekend meerdere keren lood en koper van de jeugd uit Foxhol te hebben ontvangen.

De politie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond. De officier van justitie beslist wat er met de verdachten gaat gebeuren.