Grieken weigeren Wilders te ontvangen

PVV-leider Geert Wilders heeft vrijdagmiddag vergeefs aangeklopt bij de Griekse ambassade. Hij wilde de Grieken een enorm drachmebiljet overhandigen, maar die waren niet bereid hem te ontvangen.

Met de actie wilde Wilders de Grieken ervan overtuigen dat ze uit de euro moeten stappen en hun eigen munt, de drachme, weer moeten invoeren. De ambassade wilde daar niet aan meewerken. De actie van Wilders was 'louter voor de bühne' en 'beledigend voor Griekenland', meldde de ambassade in een schriftelijke verklaring.

"We geven miljarden uit aan Griekenland, en dat geld zien we nooit meer terug", zei Wilders. "Als Griekenland de drachme weer invoert, kunnen ze hun munt devalueren en hebben ze meer kans er bovenop te komen." Wilders duwde een brief met deze boodschap bij de ambassade door de bus.

PVV-Kamerlid Tony van Dijck wil het drachmebiljet nu overhandigen aan minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Dat moet dinsdag gebeuren, als de Tweede Kamer opnieuw met De Jager debatteert over Griekenland.

De Jager zei vrijdag dat het verre van zeker is dat Nederland meedoet met een nieuwe steunronde aan Griekenland. "We gaan geen ja zeggen als niet aan de Nederlandse voorwaarden wordt voldaan", zei De Jager.