Maagzuurremmers uit basispakket

Maagzuurremmers verdwijnen met ingang van volgend jaar uit het basispakket van de zorgverzekering, behalve voor chronisch zieken. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers (VVD). Maagzuurremmers behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen.

Eerder deze week lekte al uit dat hulp bij het stoppen met roken en dieetadvisering uit het pakket verdwijnen. Fysiotherapie wordt pas vergoed vanuit het basispakket na twintig behandelingen. Het aantal vergoede sessies met een psycholoog gaat van acht naar vijf per jaar.

Ook komt er een eigen bijdrage voor mensen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Die eigen bijdrage is er nu alleen voor mensen die naar een psycholoog gaan. Dat moedigt mensen aan zich te laten opnemen, en daar moet verandering in komen, zegt Schippers.

Verder kort Schippers voor 132 miljoen euro op de tarieven van huisartsen en 222 miljoen euro op die van de geestelijke gezondheidszorg. Ze moet bezuinigen omdat ze dit jaar anders 1,1 miljard euro meer kwijt is dan ze op haar begroting heeft.

GGZ Nederland noemt de maatregelen stuitend en bovendien discriminerend voor mensen met een psychische aandoening. Schippers vindt dat niet terecht. "Als je gebruik maakt van behoorlijk dure zorg, betaal je een deel zelf. Dat vind ik helemaal geen asociale gedachte."