Wilders meldde oprichting eigen bedrijf niet

PVV-leider Geert Wilders heeft in februari vorig jaar een bedrijf opgericht, maar verzuimd dat te melden bij de registers van de Tweede Kamer. Als parlementariërs is hij verplicht alle nevenactiviteiten, inkomsten en zakelijke belangen te melden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdagochtend.

Als doel van het bedrijf heeft de PVV'er opgegeven 'het verwerven en exploiteren van rechten van intellectuele eigendom'. Ook kan Wilders, die zich altijd heeft verzet tegen openbaarheid van zijn financiën of die van zijn partij, het bedrijf gebruiken voor beleggingen en investeringen.

Wilders zegt in een reactie dat het niet ongebruikelijk is dat politici een bedrijf oprichten voor het beheer van hun intellectuele eigendom. Hij zegt dat hij de griffie van de Kamer gevraagd zijn nevenfunctie niet te registreren, maar volgens de krant gebeurde dat pas nadat de krant er navraag over had gedaan.

In een uittreksel van de oprichtingsacte is te zien dat hij het bedrijf OnLiberty BV exploiteert vanuit het gebouw van de Tweede Kamer. Wilders zegt dat hij uit veiligheidsoverwegingen niet zijn woonadres kon opgeven bij de Kamer van Koophandel. Zodra daar een oplossing voor is gevonden zegt hij het bedrijf alsnog bij de Kamer te laten registreren.

De naam OnLiberty verwijst naar het boek On Liberty (Over Vrijheid) uit 1859 van de Britse filosoof John Stuart Mill. Het boek wordt in de Verenigde Staten vaak gebruikt als referentie voor auteurs en sprekers uit het anti-overheid- en anti-islamkamp.


Wilders meldde oprichting eigen bedrijf niet (Foto: Novum)