De Geus wil frisse wind door CDA

Aart Jan de Geus wil dat een nieuwe generatie CDA'ers de koers van de partij gaat bepalen. Dat zei hij donderdag bij de presentatie van het strategisch beraad, een denktank die zich gaat buigen over de koers van de christendemocratie voor de komende tien tot vijftien jaar. De Geus wordt de voorzitter van de commissie die bestaat uit 22 mensen.

Het strategisch beraad, dat ook de forse electorale klappen die de partij kreeg gaat evalueren, is een idee van de nieuwe CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom. Volgens haar is De Geus, die van 2002 tot en met 2007 minister van Sociale Zaken was en momenteel als plaatsvervangend secretaris-generaal bij de OESO in Parijs werkt, de aangewezen man om leiding te geven aan de club. Zij noemt hem een 'authentiek christendemocraat met brede internationale kennis en ervaring van maatschappelijke thema's.'

Ook Jack de Vries neemt plaats in de denktank. De voormalige spindoctor en staatssecretaris van Defensie stapte vorig jaar uit de politiek vanwege een buitenechtelijke affaire met een naaste medewerker van hem.

Oud-factievoorzitter en staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel en de voormalig wethouder in Rotterdam Leonard Geluk zitten ook in de commissie. Ab Klink, die tijdens de formatie van het huidige kabinet opstapte uit de CDA-fractie, bedankte naar verluidt voor de eer.

Het strategisch beraad, dat een jaar de tijd krijgt om na te denken over de koers van het CDA, kent daarnaast veel relatief nieuwe gezichten. Volgens Peetoom zijn het allemaal mensen die 'uit volle overtuiging christendemocraat zijn'.