Al-Zawahri dreigt VS met vernietiging

De rechterhand van wijlen Al-Qaidaleider Osama bin Laden, Ayman al-Zawahri, heeft woensdag een videoboodschap vrijgegeven. Hij prijst daarin Bin Laden en waarschuwt de Verenigde Staten dat een internationale gemeenschap van moslims het land gaat vernietigen.

Op de videoboodschap van 28 minuten verscheen Al-Zawahri in een Arabisch gewaad en een tulband. Naast zich had hij een Kalasjnikov staan. "Vandaag, Allah zij geprezen, heeft Amerika niet te maken met een individu, een groep of een factie. Het heeft te maken met een natie die in opstand is gekomen, opgestaan is uit zijn lethargie voor een renaissance van de jihad", aldus Al-Zawahri. "Onze broeders die overal in naam van de islam bezig zijn, ik zeg jullie dat onze hand is uitgestoken naar jullie en dat onze harten open staan voor jullie, zodat we samen kunnen werken om het woord van Allah het hoogste te maken."

Al-Zawahri prees in zijn toespraak tevens Bin Laden. Hij zei dat hij 'Amerikanen angst heeft aangejaagd' toen hij in leven was en dat hij dat blijft doen, ook al is hij overleden. Hij uitte tevens felle kritiek op de VS, omdat Bin Laden een zeemansgraf heeft gekregen. "Hij is naar Allah gegaan als een martelaar, de man die Amerikanen angst aanjoeg toen hij in leven was en ze doodsbang maakt nu hij gestorven is. Zo zeer zelfs dat zij trillen van angst bij het idee dat ze zijn tombe in bezit zouden hebben." Volgens Al-Zawahri blijft Bin Laden een 'bron van afgrijzen en een nachtmerrie die Amerika, Israël en hun bondgenoten achtervolgt'.

Al-Zawahri uitte tevens zijn woede jegens de Pakistaanse regering. Hij impliceerde dat zij een rol hebben gespeeld bij de dood van Bin Laden. Al-Zawahri riep de bevolking van Pakistan dan ook op om in opstand te komen tegen de militaire en politieke leiders van het land, die hij 'verraders' noemde.

Al-Zawahri is de vermoedelijke opvolger van Bin Laden als leider van Al-Qaida. Het vermoeden bestaat dat Al-Zawahri zich schuilhoudt in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.


Al-Zawahri dreigt VS met vernietiging (Foto: Novum)