Ex-terrorist definitief niet naar Italie

Italië heeft weer bot gevangen in de jacht op ex-terrorist Cesare Battisti, die al jaren in Brazilië woont. Rome wil dat het Zuid-Amerikaanse land hem uitlevert, maar dat is woensdag afgewezen door het Braziliaanse Hooggerechtshof. Battisti komt mogelijk donderdag op vrije voeten, aldus Braziliaanse media.

Italië heeft woedend gereageerd op het besluit van het Hooggerechtshof. "De beslissing van de Braziliaanse opperrechters om de uitlevering van een crimineel als Battisti niet goed te keuren, is de zoveelste vernedering voor de nabestaanden van zijn slachtoffers", zei minister van Jeugdzaken tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Het besluit is volgens haar "een beschaafd en democratisch land onwaardig".

Battisti was in de jaren 70 lid van de extreem linkse organisatie Gewapende Proletariërs voor het Communisme. Volgens Italië was hij betrokken bij vier moordaanslagen van de beweging, in 1978 en 1979. Wegens lidmaatschap van de terreurbeweging werd Battisti veroordeeld tot 13 jaar en 5 maanden celstraf. Hij wist echter na enkele jaren te ontsnappen en vluchtte naar Frankrijk. Bij verstek kreeg hij in Italië een levenslange gevangenisstraf opgelegd wegens de vier moorden.

In Frankrijk maakte Battisti naam als schrijver van misdaadboeken. Toen Parijs in 2004 besloot Battisti uit te leveren aan Italië, vluchtte hij met een vals paspoort naar Brazilië. Het Zuid-Amerikaanse land verleende hem politiek asiel, tot woede van Italië, maar hij werd in 2007 opgepakt.

Na een procedure van 2 jaar besloot het Braziliaanse Hooggerechtshof dat Battisti moest worden uitgeleverd. President Luiz Inácio Lula da Silva stak daar eind vorig jaar, op zijn laatste dag in functie, echter een stokje voor. Italië is daar tevergeefs tegen in beroep gegaan.

Ex-terrorist definitief niet naar Italië
Ex-terrorist definitief niet naar Italië (Foto: ANP)