Den Haag aan de beurt met ov-staking

In Den Haag rijden woensdag de hele dag geen bussen en trams. Ook de Randstadrail ligt deels plat. De hofstad neemt het stokje over van Amsterdam, dat een dag eerder aftrapte met de estafettestaking van het stadsvervoer in de drie grote steden. Donderdag ligt het openbaar vervoer in Rotterdam voor 24 uur stil.

De acties van de bonden richten zich tegen door het kabinet aangekondigde forse bezuinigingen op het openbaar vervoer. Het kabinet wil met de openbare aanbesteding van het ov in de grote steden 120 miljoen euro besparen. Daarnaast wilde verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) aanvankelijk nog eens 45 miljoen bezuinigen, maar dat bedrag is maandag gehalveerd.

Volgens de vakbonden verdwijnen door de maatregelen tientallen bus-, tram- en metrolijnen en neemt de kwaliteit van de dienstverlening af. Ook worden honderden gedwongen ontslagen verwacht. De drie bedrijven voerden al drie keer eerder actie. In februari en april buiten de spits om en begin mei in de ochtendspits.

Het openbaar vervoer ligt in Den Haag, net als in Amsterdam en Rotterdam, niet helemaal plat. Getroffen zijn de bussen en trams van stadsvervoerder HTM en de meeste lijnen van de Randstadrail. De E-lijn van de Randstadrail, tussen Den Haag Centraal en Rotterdam, rijdt wel gewoon. Ook bussen van streekvervoerders zoals Veolia en Connexxion rijden volgens dienstregeling.

HTM maakt reizigers er wel op attent dat bij sommige vervoerders een ander kaartje nodig is. De vervoerder biedt reizigers excuses aan voor de overlast.