CDA-coryfee dreigt met opstappen

CDA-coryfee Hannie van Leeuwen dreigt uit het partijbestuur te stappen. Reden is het conflict over het bestuursakkoord. Van Leeuwen vindt dat CDA-minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner zijn macht misbruikt.

Een woordvoerder van de partij bevestigt naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad dat Van Leeuwen zich 'beraadt' op haar bestuurslidmaatschap. Van een opzegging is nog geen sprake.

"Macht bestaat om te dienen, het land en volk ten goede - niet om alleen maar te heersen", schrijft Van Leeuwen dinsdag in een ingezonden brief in NRC Handelsblad. De 85-jarige politica vindt dat het kabinet meer geld moet uittrekken om de gemeenten tegemoet te komen bij de hervorming van de bijstand, sociale werkvoorziening en regelingen voor jonggehandicapten.

Donner zette de gemeenten, die woensdag over het akkoord stemmen, dit weekeinde nog onder druk. Als zij het akkoord niet uitvoeren, wordt het land onbestuurbaar, zei hij in het tv-programma Buitenhof.

Hannie van Leeuwen zat jarenlang in de Eerste en de Tweede Kamer namens de christendemocraten. Tijdens het CDA-congres in oktober sprak Van Leeuwen haar afkeur uit over de politieke samenwerking van haar partij met de PVV.