Libisch regime zoekt toenadering in Beijing

Het Libische regime heeft minister van buitenlandse zaken Abdul-Ati al-Obeidi naar Beijing gestuurd om de invloed die het nog heeft in de wereld aan te wenden om een diplomatieke tegenvaller van vorige week te herstellen. Vrijdag sprak de Chinese ambassadeur in Qatar tot ontsteltenis van kolonel Moammar Gadhafi met de Libische opstandelingen.

Het was voor het eerst dat China zich in het Libische conflict mengde. Voordien bleef het land waakzaam aan de zijlijn staan en bleef het bij zijn standpunt dat het aan de Libische bevolking was om over de toekomst te beslissen. Ook weigerde de regering in Beijing steun te geven aan een resolutie van de Verenigde Naties die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakte. Sterker, het land zegt te streven naar een politieke oplossing voor het conflict en riep al die tijd op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Daarvan was dinsdag in ieder geval nog geenszins sprake. NAVO-gevechtsvliegtuigen voerden met succes dertig luchtaanvallen uit op doelwitten in de Libische hoofdstad Tripoli, waaronder op een hoofdkwartier van Gadhafi. Hierbij werd zware schade toegebracht aan kazernes en het gebouw zelf. Gadhafi's eenheden beantwoordden de aanvallen met luchtafweergeschut.