Rijk krijgt mogelijk toch rekening brand De Punt

Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet mogelijk toch opdraaien voor kosten die zijn gemaakt in de nasleep van de brand in De Punt. De rechtbank in Assen heeft dinsdag bepaald dat het ministerie opnieuw naar de kwestie moet kijken.

Bij de brand kwamen drie brandweermannen om. De Drentse gemeente Tynaarlo was bijna 865.000 euro kwijt voor de uitvaart en de nazorg en vindt dat het rijk moet bijspringen. Het ministerie weigerde om de gemeente tegemoet te komen. Een vergoeding volgens de Wet rampen en zware ongevallen zou niet aan de orde zijn. De rechtbank fluit het ministerie nu terug, waardoor minister Piet Hein Donner (CDA) zich er nu opnieuw over moet buigen.

Volgens het ministerie was de fatale brand in mei 2008 weliswaar 'zeer betreurenswaardig', maar was er geen sprake van een ramp. De rechtbank geeft het ministerie daarin gelijk. De minister heeft echter de bevoegdheid om alsnog in bijzondere gevallen een uitzondering te maken en toch de portemonnee te trekken. Volgens de rechter heeft het ministerie niet goed onderbouwd waarom van die zogeheten 'discretionaire bevoegdheid' geen gebruik is gemaakt.

Bij de brand in de scheepswerf in De Punt waren vier brandweermannen de brandende loods binnengegaan. Een explosie verraste de mannen, waarna drie van hen ingesloten raakten en de uitgang niet meer konden vinden.


Rijk krijgt mogelijk toch rekening brand De Punt (Foto: Novum)