Schippers blijft bij advies over EHEC

Er is geen reden om in Nederland bepaalde voedingsmiddelen te mijden in verband met de EHEC-bacterie. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Schippers baseert zich op informatie van het zogeheten Outbreak Management Team, waarin microbiologen en experts op het gebied van infectieziekten zitten. Dit team moet advies uitbrengen over maatregelen die Nederland zo nodig moet nemen om de verspreiding van de bacterie tegen te gaan.

Vooralsnog is er geen reden om verdergaande maatregelen te nemen, zegt Schippers. Wel blijft het advies om in de keuken goede hygiënemaatregelen te nemen, vlees en groenten minstens tien minuten te verhitten, groente en fruit goed te wassen en zo mogelijk te schillen en geen rauwe melk te drinken.

In Nederland zijn zes mensen ziek geworden door de bacterie. Allen zijn recent in het noorden van Duitsland geweest, waar de besmettingshaard zich lijkt te bevinden. De precieze bron is nog altijd een mysterie.

Schippers ziet nog geen reden om ziekenhuizen speciale maatregelen te laten nemen voor het geval de bacterie zich ook in Nederland verspreidt. Er is voldoende bloed in voorraad om een toename aan patiënten aan te kunnen zoals die zich in Duitsland voordoet.