SIPRI somber over vermindering kernwapens

Het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (SIPRI) acht de kans klein dat het aantal kernwapens in de wereld de komende jaren significant afneemt. Eind 2010 bezaten acht landen nog meer dan 20.500 kernwapens, waarvan 5000 klaar om te worden ingezet. Dat is 'maar' 2000 minder dan in 2009.

De Zweedse denktank noemt de in april vorig jaar door Rusland en de Verenigde Staten in het Nieuwe START-verdrag overeengekomen vermindering van hun strategische kernbewapening van 2200 tot 1550 koppen elk 'bescheiden' en wijst er op dat beide landen nieuwe systemen hebben ingevoerd of aangekondigd die kernwapens kunnen afwerpen. De Amerikanen willen in de komende tien jaar 92 miljard dollar in kernwapeninfrastructuur steken, terwijl Rusland zijn ballistische raketten moderniseert en acht nieuwe kernonderzeeërs wil bouwen. Verder heeft Groot-Brittannië in principe besloten de bestaande kernwapencapaciteit in stand te houden en hebben Frankrijk en China hun raketten gemoderniseerd of zijn zij daar nog mee bezig.

"De boodschap van de kernwapenmogendheden is dat zij van plan zijn hun kernwapens in de komende 30 tot 50 jaar te behouden", zegt Daniel Nord, plaatsvervangend directeur van SIPRI.

De discussies vorig jaar tijdens de vervolgconferentie over het Non-proliferatieverdrag hebben diepe verdeeldheid aan het licht gebracht tussen landen met en landen zonder kernwapens. Die verdeeldheid maakt het volgens SIPRI twijfelachtig of er vooruitgang kan worden geboekt bij de uitvoering van 'zelfs de bescheiden stappen' die in het slotdocument zijn opgenomen.

Met een totaal van elfduizend koppen vertegenwoordigde Rusland in 2010 de grootste kernmacht, met de VS met 8500 koppen op de tweede plaats. Frankrijk, Groot-Brittannië, China, India, Pakistan en Israël bezaten elk tussen de tachtig en driehonderd kernkoppen, aldus SIPRI.

In 2010 werd volgens de denktank weinig vooruitgang geboekt ten aanzien van de nucleaire programma's van Noord-Korea en Iran. Noord-Korea zou over voldoende plutonium beschikken om een klein aantal kernbommen te fabriceren, maar er is geen openbare informatie beschikbaar om te verifiëren of het die ook zou kunnen inzetten.