Blokkade Greenpeace weggesleept

De vrachtwagen die Greenpeace dinsdagochtend had ingezet om een kernafvaltransport uit Zeeland te dwarsbomen is door de politie weggesleept. De trein met kernafval rijdt inmiddels weer, meldde de politie rond 10.45 uur.

Actievoerders haalden alles uit de kast om het transport te dwarsbomen. Acht actievoerders ketenden zich vast op het spoor, maar de ME wist hen snel te verwijderen. Bij een spoorwegovergang had Greenpeace een vrachtwagen geplaatst. Daar hadden actievoerders zich deels in beton gegoten.

De trein vertrok, maar stopte honderd meter voor de overgang. De politie probeerde volgens Greenpeace eerst met breekijzers en bijlen de vrachtwagen van zijn plaats te krijgen, maar dat lukte niet. Uiteindelijk slaagde de politie er toch in de vrachtwagen van het spoor te halen.

De politie heeft 22 mensen aangehouden. Veertien verdachten zijn al voorgeleid.

Maandag brachten vrachtwagens al drie containers met splijtstofelementen naar het centrale kernafvalverwerkingsbedrijf Covra in Vlissingen, vlakbij de kerncentrale in Borssele. Vanaf daar wordt de lading per trein naar La Hague in Normandië gebracht.

De drie wagons bevatten volgens Greenpeace een hoeveelheid radioactiviteit die te vergelijken is met wat is vrijgekomen bij de kernrampen in Tsjernobyl of Fukushima. De komende twee jaar staan tien kernafvaltransporten naar Frankrijk gepland.