Doden bij onlusten grens Israël-Syrië

Bij de grens tussen Israël en Syrië zijn vier mensen gedood en vijftien gewond geraakt door Israëlisch geweervuur. Dat heeft de Syrische staatstelevisie bericht.

Israëlische troepen beschoten een menigte van honderden pro-Palestijnse demonstranten die de grens bestormde. De Palestijnen herdenken de Midden-Oostenoorlog van 1967. Volgens de Syrische televisie zijn meerdere gewonden er ernstig aan toe. Er werden op tv live beelden getoond van hevig geweervuur langs de grens bij de Golanhoogten en van mensen die gewonden wegdroegen.

Israël beschuldigt Syrië ervan de onrust te veroorzaken om de aandacht af te leiden van de situatie in eigen land. Israël had beloofd een herhaling van de protesten met dodelijke afloop vorige maand te voorkomen. Ook toen bestormden honderden mensen de grens en schoot het Israëlische leger op de menigte.

"Helaas zijn er extremistische krachten onder ons die onze grenzen proberen over te steken en onze gemeenschappen en burgers bedreigen. Dat zullen we niet toestaan", zei premier Benjamin Netanyahu. Ondanks de waarschuwingen van Israël kwamen honderden mensen zondagochtend naar de grens. Militairen riepen waarschuwingen door megafoons om de betogers op afstand te houden. Toen de menigte toch verder marcheerde, openden de militairen het vuur.

Israël bezette de Golanhoogten in 1967, tegelijkertijd met de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.