Mohammed B. in nieuwe video Al Qaida

Terreurorganisatie Al Qaida heeft een nieuwe videoboodschap gepubliceerd, waarin een rol is weggelegd voor de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed Bouyeri. Zijn daad wordt als voorbeeld genomen voor de jihad op 'vijandelijk grondgebied'.

De Amerikaanse organisatie SITE, die islamitische websites in de gaten houdt, zegt dat de boodschap dateert van na de dood van Osama bin Laden. Zowel topman Ayman al-Zawahiri als de Amerikaanse woordvoerder Adam Gadahn van de terroristische groepering richten zich in de video tot de kijkers.

Mohammed BouyeriGadahn, ook wel bekend als Azzam the American, wijst ingezetenen van de VS erop dat ze zonder noemenswaardige controle aan krachtige vuurwapens kunnen komen. In het algemeen stelt de zegsman van Al Qaida dat moslims in het Westen zowel de middelen als de doelen binnen handbereik hebben.

Kort voordat Bouyeri in beeld verschijnt, wijst Gadahn erop dat het gevaar om gevangen te worden gegroeid is, maar dat jihadisten hier niet bang voor moeten zijn. Het hoeft niet te betekenen dat je de rest van je leven achter de tralies doorbrengt, stelt hij. Bouyeri is voor de moord met terroristisch oogmerk op Van Gogh, tot levenslang veroordeeld zonder de mogelijkheid van vervroegde vrijlating.


Speech en lied van Hans Teeuwen bij onthulling gedenkteken Theo van Gogh