John Edwards aangeklaagd in de VS

Een federale onderzoekskamer heeft vrijdag voormalig presidentskandidaat John Edwards in staat van beschuldiging gesteld. Hij wordt ervan verdacht campagnegelden te hebben gebruikt om zijn minnares Rielle Hunter en hun buitenechtelijke kind verborgen te houden in de aanloop naar de verkiezingen van 2008.

Edwards zei vrijdag dat hij verkeerd heeft gehandeld, maar dat hij de wet niet heeft overtreden. Hij gaf een korte verklaring tegenover tientallen journalisten buiten een rechtbank in North Carolina waar hij even daarvoor had verklaard niet schuldig te zijn. Edwards zei de schade die hij heeft aangericht de rest van zijn leven te betreuren.

De aanklacht tegen Edwards bevat zes onderdelen, waaronder samenzwering, illegale campagnebijdragen en het afleggen van valse verklaringen.

De aanklacht is het resultaat van een twee jaar durend onderzoek. Twee rijke donateurs van Edwards zouden in 2007 en 2008 in totaal omgerekend ruim 640 duizend euro beschikbaar hebben gesteld om Hunter te onderhouden en verborgen te houden. Volgens de aanklacht werd het geld onder andere gebruikt voor huisvesting, medische bijstand en chartervluchten voor Hunter.


John Edwards aangeklaagd in de VS (Foto: Novum)