[RG] Federer verslaat Djokovic na enerverende partij

Roger Federer zal zondag gaan proberen Rafael Nadal van zijn zesde Roland Garros titel af te gaan houden. De Zwitser versloeg vandaag in een enerverende partij Novak Djokovic in vier sets en plaatste zich daarmee voor de vijfde keer voor de finale van het grandslamtoernooi. Voor Djokovic was het pas zijn eerste nederlaag van 2011, na een winning streak van 43 gewonnen partijen.

De nummers twee en drie van de wereld haalden een ongekend hoog niveau in de vier sets die ze vandaag speelden. In de eerste twee sets kreeg Federer liefst 22 breakkansen op de service van Djokovic, maar wist er slechts drie te verzilveren. Dit was echter wel genoeg om de eerste twee sets binnen te slepen (7-6 en 6-3).

Daarna verslapte het spel van Federer iets, waar Djokovic optimaal van kon profiteren. In de derde set had hij aan één break genoeg (3-6) en niets wees erop dat Djokovic iets zou verslappen. In de vierde set bleven de heren qua niveau lang gelijk, todat Djokovic Federer brak op 4-4. De Zwitser haalde daarna echter zijn beste spel boven, brak direct terug en zag dat de tiebreak de beslissing moest brengen.

Federer kreeg op 6-3 daarin zijn eerste matchpoints. De eerste twee wist de Serviër op eigen service weg te werken, waarna Federer het met een ace na ruim drie en een half uur afmaakte.

Door het verlies zag Djokovic twee mijlpalen in rook op gaan. Bij een finaleplaats had hij de nummer één positie overgenomen van Nadal. Tevens liep zijn ‘winning streak' van 43 opeenvolgende gewonnen partijen spaak, waardoor hij op drie overwinningen van het record van 46 zeges op rij bleef steken.