Horrorontvoerder VS krijgt 431 jaar celstraf

Het Amerikaanse echtpaar dat in 1991 de toen 11-jarige Jaycee Lee Dugard ontvoerde en haar achttien jaar lang seksueel misbruikte, is donderdag in Californië veroordeeld. De 60-jarige Philip Garrido kreeg 431 jaar celstraf en zijn 55-jarige vrouw Nancy 36 jaar. Ze gaan niet in beroep, meldden Amerikaanse media.

Het meisje werd vlakbij haar huis in het Californische South Lake Tahoe (Californië) ontvoerd. Haar stiefvader zag destijds hoe een auto met twee personen naast haar stopte en hoe ze haar ontvoerden. Hij ging nog op een fiets achter de auto aan, maar kon het voertuig niet bijhouden.

Philip Garrido verwekte twee kinderen bij haar, die opgevoed werden als haar zussen. In oktober 2009 werden de nu 31-jarige Jaycee en haar kinderen ontdekt. Het echtpaar heeft schuld bekend. Garrido zat al eerder in de gevangenis voor verkrachting en kidnapping van een 25-jarige vrouw in 1976.

Californië betaalde Dugard 20 miljoen dollar (16 miljoen euro) schadevergoeding wegens "de gruwelijk beschadigde levens" van de vrouw en haar twee dochters en nalatigheid door de autoriteiten in haar zaak.

Garrido was in 1988 na elf jaar cel voorwaardelijk vrijgelaten. Reclasseringsambtenaren bezochten geregeld het huis van de zedenmisdadiger, maar namen nooit de moeite om te kijken wat zich afspeelde achter het huis. Daar leefden Jaycee en de kinderen totaal geïsoleerd in tenten en schuurtjes. De kinderen waren nooit naar school of naar een dokter geweest.

Toen Garrido zich, nadat hij zich op het terrein van een universiteit vreemd had gedragen, moest melden op een politiebureau kwam de zaak aan het licht. Hij had behalve zijn echtgenote ook Dugard en hun dochters bij zich. Zijn reclasseringsambtenaar rook onraad toen hij de jonge vrouw zag, die hij tijdens huisbezoeken aan Garrido nooit had gezien. Dugard maakte zichzelf toen bekend als de inmiddels achttien jaar vermiste vrouw.

"Je stal mijn leven en dat van mijn gezin", zei ze in de rechtbank. Maar "jullie doen er niet meer toe". Binnenkort publiceert ze haar memoires.

Horrorontvoerder VS krijgt 431 jaar celstraf
Horrorontvoerder VS krijgt 431 jaar celstraf (Foto: ANP)