Bedrijfsleven wil snelweg A58 overnemen

Het bedrijfsleven in Noord-Brabant en Zeeland wil de uitbreiding, het onderhoud en de exploitatie van snelweg A58 tussen Eindhoven en Vlissingen overnemen, meldt de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging BZW woensdag.

Het initiatief is een idee van BZW en de Kamers van Koophandel Brabant en Zuidwest-Nederland, dat inmiddels is aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

BZW meldt dat wordt voorgesteld een publiek-private onderneming op te richten, die verantwoordelijk wordt voor doorstroming, wegbenutting, onderhoud, financiering en exploitatie van de snelweg.

Daarmee zou tien jaar tijdwinst geboekt kunnen worden bij noodzakelijke investeringen om files en vertragingen op te lossen, die grote economische schade veroorzaken. De rijksoverheid heeft nu vanwege de bezuinigingen geen geld voor grote investeringen, licht BZW in een persbericht toe.

In de nieuwe onderneming moeten volgens het plan private partijen een meerderheidsbelang krijgen, maar zouden ook het rijk, provincies en gemeenten moeten deelnemen, waardoor de overheid wel controle op beheer en onderhoud van de A58 houdt. Doel is om besparingen te realiseren door efficiënt onderhoud en gebruik van nieuwe technologieën.

De financiering gebeurt uit eigen vermogen van de private aandeelhouders en banken en pensioenfondsen. Het rijk betaalt daarvoor dan periodieke vergoedingen en de kosten voor capaciteitsuitbreidingen.

Daarnaast kunnen de exploitanten inkomsten genereren uit exploitatie van voorzieningen en reclame rond de A58, die volgens het plan geen tolweg moet worden.

Het ministerie bestudeert het plan nog.