Vrijspraak in verkrachtingszaak Oostrum

De 39-jarige Groninger die door de rechtbank en het gerechtshof in Leeuwarden was veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje uit Oostrum, is woensdag alsnog vrijgesproken. Het hof in Leeuwarden is van oordeel dat er 'redelijke twijfel' bestaat of de Groninger de dader is. Het hof hecht grote waarde aan de verklaringen die zijn afgelegd met betrekking tot het tijdstip waarop de verkrachting heeft plaatsgevonden.

Het slachtoffer werd op de ochtend van 21 december 2006 verkracht. Ze was op weg naar school toen ze op de Tichelwei tussen Oostrum en Dokkum door een man van de fiets werd getrokken. De man nam haar mee het jaagpad op, waar hij haar misbruikte.

De Groninger werd de volgende dag opgepakt. Zijn signalement kwam overeen met de verkrachter. Hij werkte als stukadoor op een bouwplaats in de buurt. Op de bouwplaats werd onderin een mortelzak het stukgesneden slipje van het slachtoffer gevonden.

Collega's van de Groninger hebben verklaard dat de man om 07.50 uur op een bouwplaats arriveerde. Volgens verklaringen van het slachtoffer en haar moeder is het meisje waarschijnlijk niet eerder dan 07.40 uur van huis gegaan. Op vrijwel hetzelfde tijdstip dat ze door de verkrachter van haar fiets werd getrokken, kwam de Groninger op zijn werk.

Omdat er geen 'harde' bewijsmiddelen zijn die de Groninger als dader aanwijzen, kwam het hof tot een vrijspraak. De rechtbank en het hof veroordeelden de man eerder tot dertig maanden cel. De verdediging ging in cassatie, waarna de Hoge Raad de zaak terugverwees naar het gerechtshof.