Mladic aangekomen op vliegveld Rotterdam

Ratko Mladic is dinsdagavond aangekomen op het vliegveld in Rotterdam. Vanaf daar is hij vervoerd naar de gevangenis in Scheveningen, waar hij rond 21.20 uur vermoedelijk arriveerde.

Mladic arriveerde rond 19.45 uur op het vliegveld. Het vliegtuig met de oud-generaal werd na aankomst een hangar op het vliegveld binnengeloodst. Vervolgens gebeurde ruim een uur niets, waarna rond 21.10 uur zowel enkele wagens als twee politiehelikopters vertrokken.

Bij de gevangenis in Scheveningen, waar verdachten die voor het Joegoslaviëtribunaal moeten verschijnen worden ondergebracht, landde uiteindelijk een helikopter. Twee wagens met zwaailichten aan gingen via een zij-ingang de poorten door. Bij die zij-ingang stond weinig pers. Of Mladic in de wagens of in de helikopter zat, is onduidelijk. Mladic is nergens daadwerkelijk gezien.

Het vliegtuig dat Mladic naar Rotterdam vervoerde, was dinsdag rond 17.40 uur opgestegen in Belgrado. Mladic had nog geprobeerd zijn uitlevering te voorkomen. Vrijdag werd bekend dat de speciale oorlogsmisdadenrechtbank in Belgrado had besloten dat de van oorlogsmisdaden verdachte Mladic kan worden overgedragen aan het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Mladic ging hiertegen in beroep, maar dinsdag verloor de voormalige Bosnisch-Servische generaal dit. De minister van justitie van Servië Snezana Malovic bekrachtigde de uitlevering vervolgens.

Mladic werd sinds 1995 gezocht wegens oorlogsmisdaden, waaronder de massamoord op bijna achtduizend mannelijke moslims in Srebrenica. Hij werd afgelopen donderdag door de Servische autoriteiten in de kraag gevat.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei dinsdag in een reactie op de overlevering van Mladic het goed dat hij op het vliegtuig naar Den Haag was gezet. "Het recht heeft zijn beloop."


Mladic aangekomen op vliegveld Rotterdam (Foto: Novum)