Utrecht gaat door met plan wietkwekerij

De gemeente Utrecht wil toch een experiment opzetten om legaal wiet te telen, hoewel het kabinet dit niet wil. Dat zegt wethouder van Volksgezondheid Victor Everhardt (D66) dinsdag in NRC Handelsblad. "Ik hoop natuurlijk wel dat het rijk het uiteindelijk toch wil ondersteunen."

De gemeente kwam dit voorjaar met het plan om mensen in georganiseerd verband nederwiet voor eigen gebruik te laten telen in een stadskwekerij, met een maximum van vijf planten per persoon. Dit zou wietgebruikers een alternatief kunnen bieden voor de coffeeshop, waar alleen maar illegaal geteelde wiet te koop is.

Het Utrechtse experiment is gericht op de volksgezondheid, zegt Everhardt. In wiet kunnen, omdat er nu geen controle is, schadelijke stoffen zitten. De proef past binnen het gedoogbeleid, zegt Utrecht. Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is dat niet het geval. Bij meer dan vijf plantjes in een kwekerij stelt het Openbaar Ministerie vervolging in.

Het kabinet schrijft in zijn recent verschenen drugsnota dat dergelijke experimenten in strijd zijn met wetgeving en internationale verplichtingen. Everhardt stelt daartegenover dat cannabisteelt voor eigen gebruik op nationaal niveau mag worden geregeld. Hij denkt ook zonder goedkeuring van het rijk gewoon verder te kunnen gaan. "Als wij binnen de bestaande wetten en regels een wietexperiment willen doen, kunnen we dat doen."

Het plan moet nog worden uitgewerkt. Het experiment begint op zijn vroegst over anderhalf jaar.