Dancefeesten krijgen nota voor politie-inzet

Dancefeesten en andere grote evenementen moeten vanaf volgend jaar betalen voor de inzet van politie. Dit moet jaarlijks 30 miljoen euro opbrengen, dat terugvloeit naar de politie. Het wetsvoorstel wordt nog eind juni of begin juli voor consultatie gestuurd naar belanghebbenden, waaronder de politie en de evenementenbranche.

Om wat voor soort feesten het precies gaat, is nog niet duidelijk, zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ook over de grootte van de evenementen waarvoor de nieuwe regeling gaat gelden, valt volgens hem nog niet veel te zeggen. Het plan, dat al was opgenomen in regeerakoord, moet op 1 januari in werking treden. Voetbalwedstrijden vallen erbuiten.

Mogelijk leidt de maatregel tot taakverlichting voor de politie, omdat de organisatie kan kiezen voor particuliere beveiligers. De gemeente kan in de vergunning echter de verplichting opleggen dat politie wordt ingezet. De kosten daarvan worden dan doorberekend aan de organisator. De politie is jaarlijks naar schatting honderd fulltime agenten kwijt aan het beveiligen van evenementen, waardoor andere politietaken in de knel kunnen komen.

Politiebond ACP is er niet gerust op. De politie wordt met 30 miljoen euro gekort op de beveiliging van evenementen, concludeert de bond uit een brief van Opstelten, die 'met ongeloof en verbijstering' is ontvangen.

"Tot onze verbijstering krijgt de politie het geld van de doorberekende kosten er niet bij, maar worden we vooraf al met dertig miljoen gekort", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Dit is een sigaar uit eigen doos. Wij willen duidelijkheid van minister Opstelten en zullen de politiek oproepen om deze bezuiniging tegen te gaan." De woordvoerder van Opstelten stelt dat het geld wel teruggaat naar de politie.