ECHR: Rechten Chodorkovsky geschonden

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ECHR) is van oordeel dat de rechten van de voormalige Russische olietycoon Michail Chodorkovsky zijn geschonden na diens arrestatie in 2003. Het gelast Rusland Chodorkovsky zo'n 24.000 euro aan schadevergoeding te betalen.

Het in Straatsburg gevestigde hof zei tot de conclusie te zijn gekomen dat Chodorkovsky's rechten zijn geschonden tijdens zijn rechtszaak en tijdens zijn verblijf in voorarrest en detentie. Hij zou zijn vastgehouden in krappe en onhygiënische ruimten en zijn voorarrest zou in strijd met de wet zijn verlengd.

Het hof verwierp Chodorkovsky's beschuldiging aan het adres van de Russische autoriteiten dat zijn proces politiek gemotiveerd was. Dit is een tegenslag voor aanhangers van Chodorkovsky die hem pogen af te beelden als een gewetensgevangene.

Ondertussen heeft Chodorkovsky een verzoek tot vervroegde vrijlating ingediend. Dat blijkt uit de tekst van het beroep die maandag door zijn aanhangers werd vrijgegeven. Hij diende het beroep vrijdag in.

Een hof van beroep in Moskou bevestigde vorige week het tweede vonnis tegen Chodorkovsky. Zijn gevangenisstraf van veertien jaar werd wel met een jaar ingekort. De uitspraak hield in dat de 47-jarige Chodorkovsky, ooit de rijkste man van Rusland, tot 2016 in de gevangenis moet blijven. In december werd hij veroordeeld voor het verduisteren van tientallen miljarden euro's aan olie bij zijn eigen bedrijf Yukos, het verkopen van deze olie in het buitenland en het witwassen van de opbrengsten. Het vonnis werd internationaal scherp bekritiseerd, omdat dit vooral politiek gemotiveerd zou zijn.

Aangezien Chodorkovsky al de helft van zijn celstraf heeft uitgezeten, komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. In 2008 diende Chodorkovsky ook al een verzoek tot vervroegde vrijlating in. Dit werd echter verworpen, omdat Chodorkovsky had geweigerd deel te nemen aan de naaiklasjes in de gevangenis. Ook zou hij zich aan ander wangedrag schuldig hebben gemaakt, zoals het niet op zijn rug houden van zijn handen tijdens een wandeling.


ECHR: Rechten Chodorkovsky geschonden (Foto: Novum)