Regels voor pleegouders aangescherpt

De regels voor pleegouders worden aangescherpt. Iedereen die pleegouder wil worden, moet door de 28 pleegzorgaanbieders op dezelfde manier worden gescreend en begeleid. Jeugdzorg Nederland wil zo misstanden voorkomen, zei een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland op Radio 1.

De nieuwe regels zijn opgesteld naar aanleiding van een kritisch inspectierapport uit 2009. Vooral als een kind door bekenden in de omgeving wordt opgevangen, zouden de pleegzorgaanbieders niet goed controleren of de kersverse pleegouders wel geschikt zijn.

"Op het moment dat het kind uit huis wordt geplaatst, zijn er vaak van het een op het andere uur bekenden uit zijn omgeving die hem opvangen", zei de woordvoerder. De bedoeling is dat zij op dezelfde manier worden gescreend als alle andere pleegouders. "Het heeft wel de voorkeur om het kind in de eigen omgeving op te vangen."

Pleegouders zullen voortaan ook worden onderzocht op het moment dat een kind geplaatst wordt. Dat ze door een eerdere screening zijn gekomen, is niet meer voldoende.

Aspirant-pleegouders worden uitgebreider ondervraagd om na te gaan of ze de problemen van het pleegkind wel aankunnen. Met een afvinklijst moet de veiligheid van een kind in een gezin worden onderzocht.