[CL] Uitslag FC Barcelona - Manchester United

FC Barcelona heeft voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de Champions League gewonnen. In het Wembley Stadium werd met 3-1 eenvoudig gewonnen van Manchester United. De wedstrijd betekende tevens het afscheid van United-doelman Edwin van der Sar.

Manchester United begon furieus aan het duel met Barcelona en de Mancunians zetten de Spanjaarden meteen vast op eigen helft. Tot uitgespeelde kansen leidde dit niet, al was Rooney op aangeven van Van der Sar dichtbij. Barça-keeper Valdés reageerde echter alert. Na tien minuten wist Barcelona zich aan de Engelse druk te ontworstelen en kwamen de Spanjaarden beter in de wedstrijd. Dit leidde meteen tot een grote kans, maar Pedro had zijn vizier niet op scherp staan nog.

Barcelona zette door en al snel kwamen er meer kansen voor onder meer Villa. Na 27 minuten was het raak voor de Catalanen doordat Pedro op aangeven van Xavi met een goed geplaatst schot het net vond. Lang duurde de voorsprong niet, want hoewel Barcelona de bovenliggende partij bleef was het United dat via Rooney na twee goede combinaties op gelijke hoogte kwam. Bij de laatste een-twee leek Giggs wel buitenspel te staan.

Voor rust probeerde Barcelona nog de 2-1 op de borden te zetten, maar een variant bij een vrije trap ging de mist in en Messi kwam net tekort om een voorzet van Villa binnen te glijden.

Na rust was eenzelfde spelbeeld te zien: Barcelona dat op zoek ging naar een voorsprong en Manchester United dat zich alleen maar kon beperken tot verdedigen. Dani Alves stuitte in de beginfase van de tweede helft op de voeten van Van der Sar, maar de Nederlander was kansloos na een verdekt schot van Messi na 55 minuten spelen: 2-1.

United kwam er in deze fase van de wedstrijd niet aan te pas omdat Barcelona het geliefde voetbal kon spelen. Onder meer Messi en Xavi kregen kansen, maar het was Villa die na 69 minuten de beslissende 3-1 op de borden zette. Barcelona mocht in het Engelse strafschopgebied zijn gang gaan, waarna Villa uit stand Van der Sar voor de derde maal deze avond klopte.

Manchester oogde aangeslagen, maar de Engelsen gaven niet op. Onder meer Rooney en Hernandes probeerden het nog, maar Barça-keeper Valdes greep in waar nodig. In de slotfase mochten Puyol en Afellay nog invallen waardoor zijn mee konden delen in de feestvreugde. Hierdoor won Barcelona eenvoudig de wedstrijd met 3-1 en nam Van der Sar afscheid van het voetbal zonder voor de derde keer de Cup met de Grote Oren in de handen te hebben gehad.