Van der Sar raadpleegt penaltyboekje

Edwin van der Sar heeft de zoon van Huub Stevens gebeld. Die heeft namelijk een enorme database van de penaltyvoorkeuren van spelers. De doelman van Manchester United kan hier vanavond in de finale van de Champions League tegen FC Barcelona mogelijk van profiteren.

Het nieuws is gisteravond door Huub Stevens in Voetbal International bevestigd. Zijn zoon heeft een database van meer dan 13.000 spelers en hun penaltyvoorkeur in bezit. Het is de professionele versie van het vroegere boekje van Jan Reker, die dit voor keeper Hans van Breukelen bijhield.

Van der Sar wil op alles voorbereid zijn in zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. In 2008 was hij de grote held bij de strafschoppenserie in de Champions League-finale tegen Chelsea.

De doelman heeft al een langer verleden met penaltyseries. In 1995 stopte hij één van de penalty's van Gremio in de strijd om de Wereldbeker voor Clubs. In 1998 (WK kwartfinale tegen Brazilië) en 2000 (EK halve finale tegen Italië) verloor hij met Nederland. In 2004 zette hij dit recht in de kwartfinale van het EK tegen Zweden.