Lagere straf voor Friese moord met priem

Een 21-jarige Fries is in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel voor de moord op een 28-jarige man in 2008. Dat is twee jaar minder dan de straf die hij in eerste aanleg opgelegd kreeg. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar geëist.

De moord werd in augustus 2008 gepleegd in de Friese hoofdstad. De destijds 18-jarige dader zou hebben gedacht dat hij werd uitgescholden voor mietje, maar het slachtoffer zei 'middei', wat Fries is voor goedemiddag.

De 'belediging' schoot de Fries in het verkeerde keelgat en er ontstond een woordenwisseling die uitmondde in een vechtpartij. Toen de twee elkaar later die nacht nog eens tegenkwamen viel de Fries het slachtoffer aan met een priem. Het slachtoffer liep een dwarslaesie op en overleed twee weken later in een ziekenhuis nadat de beademing werd stopgezet.

Het hof in Leeuwarden komt tot een lagere straf dan de rechtbank en de eis van de advocaat-generaal omdat de Fries volgens het hof niet in koelen bloede uit wraakzucht heeft gehandeld, zoals justitie stelt. Er is volgens het hof sprake van een toevallige samenloop van omstandigheden. Ook heeft het hof de jeugdige leeftijd die de Fries destijds had en het feit dat hij spijt heeft betuigd bij het oordeel betrokken.