Opstelten voert wietpas in

Coffeeshops worden alleen nog maar toegankelijk met een pasje. Deze wietpas is alleen verkrijgbaar voor wie in Nederland woont, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekend. Hij sprak over een 'inperking van het gedoogbeleid'.

Opstelten wil coffeeshops 'terugbrengen naar hun oorspronkelijke functie'. Dit betekent dat ze alleen de lokale markt mogen bedienen. Iedere coffeeshop mag zo'n duizend tot vijftienhonderd leden hebben. De pas is alleen verkrijgbaar voor mensen ouder dan 18 jaar die in Nederland wonen.

Dit betekent dat toeristen geen wiet meer kunnen kopen in Nederland. Opstelten wacht hiervoor nog wel een uitspraak van de Raad van State af. Die buigt zich over de vraag of mensen die hier niet wonen de toegang tot een coffeeshop geweigerd mag worden. Eerder bepaalde het Europees Hof van Justitie dat dit niet in strijd is met het Europese recht.

Opstelten is niet bang voor verzet uit gemeenten. Hij is ervan overtuigd dat hij lokale bestuurders kan overtuigen van het nut van de pas.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten niets te zien in de wietpas. Voor toeristen die naar de hoofdstad komen wordt het onmogelijk om een joint te kopen in een coffeeshop. Opstelten heeft daar geen problemen mee, maar de gemeente vreest dat de handel zich hierdoor verplaatst naar de straat, met alle overlast en risico's van dien.

De minister hoopt de wietpas in de loop van het jaar in te kunnen voeren in het zuiden van het land. Daarna volgt de rest van Nederland.