Arnhem vreest vechtende motorclubs

De Harley Davidsondag die zondag in Arnhem zou plaatsvinden kan niet doorgaan, omdat de gemeente vreest voor vechtpartijen tussen rivaliserende motorclubs. De gemeente heeft daarom besloten de vergunning voor de dag in te trekken.

Volgens de gemeente heeft de politie informatie binnengekregen dat rivaliserende motorclubs van plan zijn naar de dag te komen. "Het risico is groot dat dit zal leiden tot openbare ordeverstoringen. De inschatting is dat dit zal leiden tot ongeregeldheden", meldt Arnhem vrijdag.

De Arnhemse burgemeester Pauline Krikke stelt het heel vervelend te vinden dat zij zo kort voor het evenement het besluit heeft moeten nemen de vergunning in te trekken. Volgens haar is de informatie van de politie echter dermate serieus dat zij geen andere uitweg zag. "De Harleydag trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Van jong tot oud. De veiligheid van al deze bezoekers heeft de hoogste prioriteit, daarom is dit besluit de enige optie."

Het evenement, dat dit jaar de twintigste editie in het centrum van Arnhem zou beleven, trekt jaarlijks circa dertigduizend bezoekers. Tijdens de dag zouden ongeveer vierduizend Harley-motoren door het centrum van de stad rijden. Ook stonden er optredens en een markt voor motoronderdelen gepland.

De organisatie stelt vrijdag in een reactie het besluit van de burgemeester heel jammer te vinden. Een woordvoerder van de organisatie stelt wel te geloven dat sprake is van een ernstige dreiging. "Als de burgemeester dat zegt, geloof ik dat meteen. Ik werk hier nu al jaren, ook onder deze burgemeester. Het is een stoere vrouw, die veel aandurft. Ik ben ervan overtuigd dat zij de vergunning niet zou intrekken als zij geen goede redenen had."

Hoeveel geld het afgelasten van het evenement gaat kosten, weet de woordvoerder nog niet. "Maar het is een stadspromotie-evenement, waar door de gemeente ook geld in wordt gestopt. Het is niet een van de duurste feesten die in Arnhem worden georganiseerd, dus ik verwacht dat het wel te overzien valt."


Arnhem vreest mattende motorclubs (Foto: Novum)