PVV boos over radicale uitspraken ambtenaar

De PVV wil opheldering over uitlatingen van een medewerker van stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost Fatima Elatik (PvdA). Die zou onder meer op internet hebben geschreven achter Osama bin Laden te staan en blij te zijn met de moord op Theo van Gogh. Het stadsdeel laat weten dat de medewerker in het verleden 'een aantal uitspraken heeft gedaan waar hij niet langer achter staat'.

Journalist Carel Brendel schreef deze week dat de medewerker, Mohamed Azahaf, na de aanslagen op 11 september op internet zijn bewondering voor Osama bin Laden niet onder stoelen of banken stak. Het stadsdeel vindt dat geen probleem. "Bloggers en columnisten mogen zich de nodige vrijheden permitteren. Vervelend is dat aannames min of meer als feiten worden gepresenteerd."

Volgens het stadsdeel worden de woorden van Azahaf uit hun verband getrokken. "Het is op internet kinderspel om iemands woorden te verdraaien of citaten te ontdoen van hun context. Of om een medewerker te gebruiken voor een ander doel: het in diskrediet brengen van een politicus."

De PVV wil evenwel van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner (CDA) weten hoe het kan dat iemand die 'openlijk stelt dat een massamoordenaar een voorbeeld is voor anderen', werkzaam is bij een overheidsinstelling. "Zo iemand moet lekker in Saudi-Arabië gaan wonen. Die hoort niet thuis in het bestuur van een Nederlandse stad", stelt Kamerlid Joram van Klaveren.