Gewonden door vrijgekomen poeder Rotterdam

In Rotterdam zijn vrijdagochtend drie mensen gewond geraakt nadat ze bij een recyclingbedrijf gebluste kalk in hun ogen hadden gekregen. De kalk kwam vrij bij een ongeluk tijdens het lossen van een vrachtwagen. Het gaat volgens de politie om ongeveer 15 ton van het witte poeder.

Het ongeluk vond plaats bij het bedrijf Recycling Kombinatie aan de Vondelingenplaat in Rotterdam, in het industriegebied bij Pernis. Het bedrijf is gespecialiseerd in de recycling van bouw- en sloopafval. Rond 09.45 uur liet bij het lossen van de vrachtauto door nog onbekende oorzaak een slang los.

De stof is volgens de politie in droge vorm niet gevaarlijk, maar kan tot chemische reacties en zelfs brandwonden leiden als het nat wordt. De gewonden, de chauffeur van de vrachtwagen en twee medewerkers van het bedrijf, zijn naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

De poederwolk is overgewaaid naar de terreinen van nabijgelegen bedrijven. Gespecialiseerde bedrijven ruimen het poeder op met veegwagens en door het weg te spoelen.

Gebluste kalk, een stof met de chemische naam calciumhydroxide, wordt onder meer gebruikt in metselkalk, in wasmiddelen en als waterontharder.