Tijdelijke vergoeding voor adoptiekosten

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het initiatief voor een vergoeding van 3700 euro voor de kosten die ouders maken voor het adopteren van kinderen uit een ander land. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. De vergoeding moet wel tijdelijk zijn. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kan zich hier in vinden.

Sinds 2009 mogen ouders die kinderen adopteren de kosten hiervoor niet meer aftrekken van het belastbaar inkomen. Adoptie kan volgens de SGP echter duur zijn en daarom kwam onder meer deze partij met het plan voor de vergoeding. Net als de SGP vindt ook de PvdA dat voorkomen moet worden dat mensen vanwege te hoge kosten afzien van adoptie.

Kamerlid Joost Taverne (VVD) vindt het daarentegen geen overheidstaak adoptie financieel te ondersteunen. Toch vindt hij dat de regeling er wel moet komen, vanwege verwachtingen die de overheid op dit gebied inmiddels heeft gewekt. Taverne en PVV-Kamerlid Willie Dille pleitten wel voor een tijdelijke regeling, tot 2012. Het kabinet en de Kamer gaan nog kijken wat voor regeling er na 2012 moet komen.