Nederlanders vinden SGP fundamentalistisch

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het erg dat CDA, VVD en PVV in veel gevallen afhankelijk zullen zijn van de SGP om een meerderheid in de Eerste Kamer te halen. In totaal 56 procent vindt het bezwaarlijk, tegenover 39 procent die er geen problemen mee heeft. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van Maurice de Hond onder ruim 2500 Nederlanders.

Maandag haalden de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV tijdens de verkiezing van de Eerste Kamer door de Provinciale Staten in de twaalf provincies samen 37 zetels, 1 te weinig voor een meerderheid. Maar met hulp van de orthodox-gereformeerde partij SGP kunnen gevoelige voorstellen toch worden aangenomen.

Zes op de tien Nederlanders vinden de SGP een fundamentalistische partij. Iets meer dan de helft, 51 procent, zegt het eigenlijk onacceptabel te vinden dat in een democratie zo'n kleine partij zoveel invloed heeft.

Iets minder dan de helft, 48 procent, van de deelnemers zegt te hebben gehoopt dat VVD, CDA en PVV een meerderheid in de Eerste Kamer zou halen. Een even groot percentage hoopte dit echter niet, terwijl 4 procent het antwoord op deze vraag schuldig bleef.