Dodental Joplin (VS) naar 117

Het dodental van de verwoestende tornado, die in de nacht van zondag op maandag het Amerikaanse stadje Joplin trof, is opgelopen tot 117. Daarmee is het de op zeven na dodelijkste tornado die de VS ooit getroffen heeft. Verwacht wordt dat het dodental nog verder zal stijgen.

Volgens de New York Times heeft een plaatselijke commandant van de brandweer bevestigd dat er nog 1500 mensen op de lijst met vermiste personen staan. Dat wil overigens niet zeggen dat deze allemaal omgekomen zijn, maar de schade en puinhoop is zo groot dat mensen elkaar nog altijd kwijt zijn en familieleden wanhopig op zoek zijn naar elkander. De omvang van de schade is enorm.

De tornado, met een basis van 1,5 kilometer breed, is inmiddels geclassificeerd als EF4 tornado. De op één na zwaarste categorie.

Meteorologen verwachten komende nacht wederom zeer zwaar noodweer waarbij tornado's kunnen ontstaan van het kaliber van de verwoestende tornado bij Joplin. Op dit moment wordt er op diverse plaatsen al gewaarschuwd voor tornado's. Een nieuwsstation uit Tulsa heeft gewaarschuwd voor een 'historische' avond en nacht voor vooral Oklahoma en delen van Kansas.

Eind vorige maand vielen ruim 300 doden bij een ongekende 'tornado-outbreak'. Toen werden er in één nacht bijna 100 tornado's gemeld. Voor komende nacht wordt rekening gehouden met een soortgelijk scenario. Al blijft het uiteraard onvoorspelbaar. Dit jaar zijn er al bijna 500 mensen omgekomen bij tornado's in de VS. Een extreem hoog aantal, terwijl het tornado-seizoen pas halverwege is.

Wil je meer weten over de tornado in Joplin, foto's of filmpjes zien van de schade en de tornado zelf en wil je op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in de komende nacht, kijk dan ook eens hier.