SP wil parlementair onderzoek naar EPD

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de mislukte invoering van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de politiek kritisch moet kijken naar het eigen optreden rond het project, dat begin april niet door de Eerste Kamer kwam.

"Er is 300 miljoen euro uitgegeven aan een systeem dat geen enkele medewerker in de zorg wil", stelt Leijten. "Er is jarenlang door de politiek aan het EPD gesleuteld en getimmerd waardoor een gedrocht van jewelste is ontstaan. De politiek moet kritisch kijken naar haar eigen functioneren; hier is een hoop geld over de balk gegaan."

Leijten is bezorgd dat het EPD nu aan de markt wordt overgelaten, omdat de overheid zo geen zicht heeft op wat er met privacygevoelige informatie gebeurt. Zij vindt dit ongewenst en wil dat het EPD helemaal van tafel gaat.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) kondigde dinsdag in het Kamerdebat over het EPD aan onderzoek te gaan doen naar het project. De bewindsvrouw beloofde het parlement hierbij nauw te betrekken.