Hbo-onwaardige studenten Inholland weer boeken in

86 afgestudeerden van Hogeschool Inholland van wie de afstudeerwerkstukken achteraf als onvoldoende zijn beoordeeld, krijgen een studiehersteltraject aangeboden. De kosten hiervan komen voor rekening van Inholland. Aan het einde van het traject krijgen de studenten een nieuw getuigschrift.

Dat hebben de hogeschool, het Interstedelijk Studentenoverleg, het Landelijk Studenten Rechtsbureau en de Landelijke Studenten Vakbond met elkaar afgesproken. Hogeschool Inholland kwam de afgelopen tijd flink onder vuur te liggen. Zo werd een paar weken geleden bekend dat een aanzienlijk deel van de studenten van vier opleidingen van Inholland ten onrechte een diploma heeft gekregen.

Verder heeft de onderwijsinspectie geoordeeld dat de opleidingen Bedrijfseconomie en Media en Entertainment Management in Haarlem en Commerciële Economie en Vrijetijdsmanagement in Diemen 'zeer zwak' zijn. De opleiding Media en Entertainment Management in Rotterdam voldeed wel aan de eisen, maar is wel voor verbetering vatbaar, vindt de inspectie.

De studenten die van 2007 tot en met 2010 zijn afgestudeerd aan de vijf opleidingen waar de inspectie zo kritisch over was, krijgen onder meer masterclasses aangeboden.

Verder wordt een speciale commissie opgericht, waar studenten die zich benadeeld voelen door de gerezen twijfel over hun diploma, advies kunnen inwinnen. Het College van Bestuur moet dit advies naleven.

Bestuursvoorzitter van Inholland Doekle Terpstra is blij met de overeenkomst. "Met deze afspraken kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen, de 86 onvoldoende diploma's hbo-waardig maken en overige gedupeerden de genoegdoening geven waar ze recht op hebben."