Eerste Kamer: Privacy is van groot belang

Dinsdag is in de laatste zitting van de huidige Eerste Kamer een motie (PDF) aangenomen die een stellingname voor privacy inhoudt. Voortaan moeten nieuwe maatregelingen getoetst worden aan een vijftal criteria, zoals noodzaak en proportionaliteit.

Hoewel de partij niet de beste reputatie heeft op het gebied van privacybescherming, kwam de motie van origine van het CDA. Naast de vijftal criteria geeft de motie aan dat de Eerste Kamer van mening is dat de 'bescherming van de persoonlijke levenssfeer' van groot belang is.

VVD
Van de partijen die momenteel nog in de Eerste Kamer zitten, stemde enkel de VVD tegen de motie. Alle andere partijen stemden wel voor. De nieuwe senatoren nemen 7 juni aanstaande zitting in de Eerste Kamer.

Criteria
Wanneer de regering nieuwe maatregelen die de privacy aantasten wil doorvoeren, moeten deze van de Senaat getoetst worden aan vijf criteria. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de noodzaak, effectiviteit en hanteerbaarheid van een maatregel. Tevens mag er niet meer inbreuk gemaakt worden op de privacy dan strikt noodzakelijk. Hiernaast moet er onderzocht worden wat de eventuele risico's van maatregelingen zijn, er moet onafhankelijk toezicht zijn op de uitvoering en een maatregel moet na een bepaalde tijd worden ingetrokken of geëvalueerd.

Bits of Freedom
Dat de motie werd aangenomen was geen verrassing. Naast de initiatiefnemer Hans Franken (CDA) hadden senatoren van SGP, SP, D66, GroenLinks en PvdA de motie mede ondertekend. Ondanks deze massale steun vindt de digitale-burgerrechtenbeweging Bits of Freedom dat de motie 'nog steviger gekund' had. Toch is BoF niet onverdeeld negatief. Ze noemt de motie een 'ijzersterke eerste zet' naar een goede bescherming van de privacy.

Niet bindend
Hoewel de motie door een overgrote meerderheid gesteund wordt, is de regering niet gebonden aan het uitvoeren hiervan. Ze kan ervoor kiezen om de motie naast zich neer te leggen. Dit zal echter hoogstwaarschijnlijk betekenen dat de regering kwaad bloed zal zetten in de Eerste Kamer.