Miljoenenboetes voor misbruik auto van de zaak

De belastingdienst heeft vorig jaar voor 15 miljoen euro aan boetes en naheffingen opgelegd aan werknemers die ten onrechte privé in een auto van de zaak reden. Dat schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Steeds meer mensen trekken hun verklaring dat er niet privé in de auto van de zaak wordt gereden in. Wie dat tijdig doet, betaalt wel de bijtelling, maar voorkomt daarmee een boete van 100 procent over de te betalen belasting. Negenduizend mensen gaven vorig jaar zelf aan minder dan 500 privékilometers per jaar te rijden, zodat de werkgever de belasting over bijtelling niet hoeft in te houden.

Werknemers mogen 500 privékilometers maken in de auto van de zaak. De belastingdienst controleert sinds 2007 onder de ongeveer 260.000 bestuurders met een verklaring 'Geen privégebruik auto van de zaak'. Uit steekproeven bleek dat rond de 30 procent toch regelmatig de 500-kilometergrens overschreed.

Een van de fraudeurs was iets te consequent met het bijhouden van een neprittenregistratie, schrijft Weekers. Hij had volgens eigen opgave ook in de auto gereden terwijl de garage een grote reparatie uitvoerde. Andere mensen 'vergaten' hun vakantie naar Zuid-Europa op te geven, zodat de kilometerstand niet overeenkwam met de rittenregistratie.

Het aantal mensen met bijtelling steeg van 685.000 in 2009 naar 720.000 vorig jaar. De opbrengst steeg hierdoor met 150 miljoen euro.