Flat Leeuwarden nog zeker twee dagen dicht

De flat in Leeuwarden waarvan maandag een deel van de galerij instortte blijft in ieder geval nog tot donderdag gesloten. Bewoners moeten er echter rekening mee houden dat het nog langer kan duren. Dat meldt de gemeente Leeuwarden dinsdag.

Naar de oorzaak van de instorting is bouwtechnisch onderzoek ingesteld. De resultaten hiervan worden donderdag met de bewoners van de flat besproken. Dan wordt ook meer bekend over wanneer de circa 160 bewoners precies kunnen terugkeren.

Maandag stortten rond het middaguur vijf delen van galerijen van de tien woonlagen tellende flat aan de Antillenweg in. Om de twee lagen is een gat van enkele meters breed in de galerij geslagen. Het gat zit precies middenin de flat.

Bij de instorting raakte niemand gewond. De flat telt honderd zogenoemde maisonnettewoningen, die allemaal zijn ontruimd. De bewoners zijn ondergebracht in een hotel of logeren bij vrienden of familie. De flat wordt ondertussen dag en nacht bewaakt. Het gas is afgesloten.

Op dit moment wordt nog onderzocht of een dergelijke instorting ook elders in Nederland kan gebeuren. De beroepsvereniging VNconstructeurs stelde dinsdag in De Telegraaf naar aanleiding van het incident in Leeuwarden dat flatgebouwen en appartementencomplexen allemaal moeten worden gecontroleerd op mogelijke beschadigingen in balkons en galerijen. Vooral in oudere flats uit de jaren vijftig en zestig zou de kans op haarscheurtjes groot zijn.