Warner noemt Tyson-tatoeëerder kansloos

Warner Bros. geeft tattoo-artist S. Victor Whitmill geen schijn van kans in de rechtszaak die hij tegen de filmproducent heeft aangespannen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. Whitmill vindt dat de neptatoeage van acteur Ed Helms in The Hangover Part II te veel lijkt op die van mede-acteur Mike Tyson, die hij heeft ontworpen. De filmmakers zouden daarmee zijn auteursrecht geschonden hebben.

"Het idee dat er auteursrecht op tatoeages kan rusten, is iets nieuws", stelt Warner Bros. "Het claimen van auteursrecht op een tatoeage op het gezicht van een ander kent geen juridisch precedent." Verder noemt de studio de tattoo op het gezicht van ex-bokser Tyson, die net als in de eerste Hangover zichzelf speelt, te algemeen om als uniek gekenmerkt te worden. In The Hangover Part II wordt Stu, gespeeld door Helms, na een avondje doorzakken wakker met een fikse tatoeage op zijn gezicht.

De aanklacht van Whitmill leidde ertoe dat maandag enkele topmensen van Warner zijn gehoord in een rechtbank in St. Louis. In het ergste geval wordt de première van The Hangover Part II voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit zou een miljoenenschade voor de studio betekenen.

The Hangover Part II is, na het succes van het origineel, een van de grote zomerfilms van Warner. De studio zou al ruim 80 miljoen dollar in promotie van de komedie hebben geïnvesteerd. Daarnaast hebben de meeste bioscopen de film allang ingepland waardoor er een gat zou vallen in hun programmering.

Of de film in de Verenigde Staten zoals gepland donderdag mag uitkomen, wordt dinsdag bepaald. Vooralsnog komt de film ook in Nederland op donderdag in de bioscopen.


Warner noemt Tyson-tatoeëerder kansloos (Foto: Novum)