Advocaat Puttense moordzaak 'respectloos'

Advocaat Ruud van Boom, die verdachte Ronald P. in de Puttense moordzaak bijstaat, heeft geen enkel respect getoond voor Christel Ambrosius en de nabestaanden door de zaak talloze malen te onderbreken. "Voor zijn handelwijze zijn geen woorden." Dat zei de moeder van de in 1994 verkrachte en vermoorde vrouw dinsdag tijdens de behandeling van het hoger beroep in Arnhem.

De moeder, die gebruik maakte van haar spreekrecht, verklaarde zich 'gevangen te voelen in een juridisch steekspel.' Zij vreest dat de waarheid rond de dood van haar dochter nooit boven tafel zal komen, mede omdat Van Boom volgens haar niet uit is op het achterhalen van de waarheid en enkel probeert P. uit de wind te houden.

Ook neemt zij het de 36-jarige verdachte kwalijk dat hij geen openheid van zaken geeft. Ondanks de vele onderbrekingen in de zaak zei de moeder te hopen dat er met de veroordeling van de schuldige ooit een einde aan komt. Het hoger beroep heeft mede door ziekte van de raadsman en de verdachte herhaaldelijk stilgelegen.

Van Boom vroeg de rechters dinsdag het hoger beroep deels achter gesloten deuren te behandelen. Hij wil in beslotenheid een alternatief scenario, met andere daders, schetsen. De advocaat stelt zo'n scenario aannemelijk te kunnen maken. Omdat het noemen van namen tijdens een openbare zitting pijnlijk en kwetsend kan zijn, wil de advocaat de zaak deels achter gesloten deuren behandelen. Een beslissing over het verzoek van de advocaat wordt later dinsdag verwacht.

De Puttense moordzaak draait om de moord op de 23-jarige Christel Ambrosius. De stewardess werd op 9 januari 1994 dood en verkracht aangetroffen in de woning van haar oma in de buurt van Putten. De rechtbank in Zutphen veroordeelde P. eind 2009, conform de eis van justitie, tot vijftien jaar cel. Twee mannen, Wilco Viets en Herman du Bois, hebben jarenlang onterecht vastgezeten voor de verkrachting en de moord. Na herziening door de Hoge Raad werd het tweetal in 2002 vrijgesproken.

De 36-jarige verdachte, die zegt onschuldig te zijn, looft 25.000 euro uit aan degene die met de gouden tip komt die zijn onschuld aantoont. Van Boom heeft daarom zelfs een website gelanceerd waar mensen zich kunnen melden. De Delftenaar P. wordt ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. De 22-jarige Van der Stap werd in 2005 dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk.