'KroatiŽ over 2 jaar bij EU'

De Europese Commissie wil dat Kroatië op 1 juli 2013 toetreedt tot de Europese Unie. Dat meldt de Duitse krant Welt am Sonntag op basis van gesprekken met hoge EU-diplomaten die bij de toetredingsonderhandelingen zijn betrokken.

Volgens de diplomaten vloeit de genoemde datum voort uit de budgetplanning van de Europese Commissie, waarin met de gevolgen van de toetreding rekening wordt gehouden. Kroatië moet echter wel aan alle toetredingseisen voldoen. Bulgarije en Roemenië mochten in 2007 lid van de Europese Unie worden voordat alle benodigde hervormingen waren doorgevoerd, maar dat is de EU niet goed bevallen.

Kroatië zou het 28e EU-lid worden. De Unie en het vijf miljoen inwoners tellende land onderhandelen sinds oktober 2005 over toetreding, die door alle lidstaten zou moeten worden geratificeerd. Der Welt wijst erop dat met name Nederland, België en Frankrijk bijzonder sceptisch zijn over een eventueel lidmaatschap van de Kroaten. Maandag spreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel over het onderwerp.

Rovinj, Kroatië
Rovinj, Kroatië (foto: Tieum512, bron: Wikipedia)