Benk Korthals officieel partijvoorzitter VVD

Benk Korthals is vrijdagavond officieel benoemd tot partijvoorzitter van de VVD. Waarnemend voorzitter Mark Verheijen droeg de hamer tijdens de algemene ledenvergadering in Papendal over aan de oud-minister van Justitie en Defensie.

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie houdt vrijdag en zaterdag haar 130e algemene vergadering. Op beide dagen worden bijna duizend bezoekers verwacht.

Zaterdagochtend kunnen leden workshops volgen en zaterdagmiddag staat in het teken van de politieke actualiteit. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Stef Blok houdt dan een toespraak en senaatsfractievoorzitter Loek Hermans en Europarlementariër Hans van Baalen gaan met Kamerleden in gesprek over de actuele onderwerpen. Partijleider Mark Rutte sluit de middag af

Korthals zei een maand geleden zin te hebben in zijn nieuwe baan. "Ik ga me inzetten voor onze ruim 38.000 leden en al die kiezers die ons het vertrouwen gaven om orde op zaken te stellen in Nederland", zei het oud-Kamerlid. Het hoofdbestuur liet toen weten 'groot vertrouwen' te hebben in de manier waarop Korthals het voorzitterschap ter hand gaat nemen.

De vacature van partijvoorzitter ontstond in oktober toen Ivo Opstelten terugtrad en minister van Veiligheid en Justitie werd.

De VVD doet het nog steeds goed in de peilingen en is ruimschoots de grootste partij. Blok en Rutte hadden donderdag tijdens het verantwoordingsdebat weliswaar een stevige aanvaring met gedoogpartner Geert Wilders over de steun aan het noodlijdende Griekenland. Maar de premier zei vrijdag dat dit niet heeft geleid tot onherstelbare schade. "Politiek is nu eenmaal een stevig vak."