Rushdie-boek in het geheim verfilmd in Sri Lanka

De verfilming van het boek Middernachtskinderen van Salman Rushdie is in het geheim afgerond in Sri Lanka. De opnames waren voor enige tijd stilgelegd nadat Iran had geklaagd over de opnames. President Rajapaksa gaf echter toestemming de opnames in het geheim te hervatten, schrijft de BBC.

De gehele cast en crew moesten een verklaring tekenen waarin ze beloofden niets over de opnames te vertellen. "Wij wilden deze film dolgraag maken, en de prijs was ons zwijgen", zou regisseur Deepa Mehta tegen de Canadese krant Globe and Mail gezegd hebben. Met deze beslissing wilde de Sri Lankaanse overheid protesten voorkomen.

Zowel het werk van Rushdie als dat van regisseur Deepa Mehta heeft in het verleden voor controverse gezorgd. Sri Lanka gaf de BBC in 1997 geen toestemming om Middernachtskinderen in het land te verfilmen. Voor de productie van Mehta ging het land echter toch overstag.

De Iraanse Ayatollah Khomeini sprak in 1988 een fatwa uit over Rushdie na het verschijnen van zijn boek De Duivelsverzen, waarbij hij met de dood wordt bedreigd. Regisseur Mehta is vanwege haar revolutionaire films, over onder andere huiselijk geweld en homoseksualiteit, persona non grata in India en Pakistan.

Tegenstanders van Mehta's film Water over Indiase weduwes, uit 2005, brandden de filmset af en bedreigden de actrices met verkrachting als ze aan de film zouden blijven meewerken. "Rushdie heeft de moslims, ik de hindoes", zegt de in Canada woonachtige Mehta daar luchtig over.

Middernachtskinderen gaat over de wijze waarop India zich in 1947 losmaakte van het Britse Rijk. Religie speelt een rol in het verhaal doordat het ook vertelt over hoe het islamitische Pakistan zich in hetzelfde jaar afscheidt van India, waar de meerderheid van de bevolking niet moslim is.

Met het boek Middernachtskinderen won Rushdie in 1987 de Booker Prize. Het werd in 1993 verkozen tot Booker of Booker, de 25-jarige jubileumversie van de onderscheiding, voor het beste boek dat tot dan toe de prijs had gewonnen. Wanneer de film Midnight's Children moet uitkomen is nog niet bekend.


Rushdie-boek in het geheim verfilmd (Foto: Novum)