Geluidsniveau concerten aan banden

Concertorganisatoren, festivals en poppodia hebben afspraken gemaakt om harde muziek die het gehoor kan beschadigen in te perken. Verschillende brancheorganisaties hebben afgesproken dat het geluid gemiddeld over een kwartier gemeten niet meer dan 103 decibel mag zijn. Dat is nu soms 110 dB, ongeveer vijf keer zo hard.

Volgens een woordvoerder van de Nationale Hoorstichting is de norm van maximaal 103 dB nog steeds 'best hard'. "Tot 80 decibel kun je nog makkelijk een gesprek voeren, maar boven de 100 niet meer." Om de kans op gehoorschade te verkleinen, zijn nog twee aanvullende afspraken gemaakt.

Zo moeten concertorganisatoren, festivals en andere organisaties die het convenant hebben ondertekend bezoekers informeren over het geluidsniveau en uitleggen wat dat betekent. "Denk aan borden met informatie over hoeveel dB het geluid bij een concert is en informatie over wat dat met je doet."

Daarnaast moeten bij concerten en festivals oordoppen te koop worden aangeboden. Ze hoeven niet gratis te worden verstrekt, maar bijvoorbeeld een kauwgomballenautomaat met doppen volstaat. "Als het gratis is worden alleen goedkope, schuimdoppen verstrekt." Die dempen het geluid terwijl bij filterdoppen het geluid minder hard wordt en nog goed klinkt.

Volgens de woordvoerder zal het nog wel even duren voordat de regels overal gemeengoed zijn. De plannen worden in juli aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) aangeboden. Daarna zijn de ondertekenaars verplicht hun leden aan te sporen.

Onder meer poppodia, zoals de Melkweg in Amsterdam, en grote festivals, zoals Lowlands, hebben getekend. Ook housefeestorganisatie ID&T en concertorganisator Mojo horen bij de ondertekenaars.