Syrië verwerpt sancties VS

Syrië heeft donderdag de Amerikaanse sancties tegen president Bashar Assad veroordeeld. Washington legde de strafmaatregelen woensdag aan Bashar en zes hooggeplaatste leden van diens bewind op in reactie op het bloedige optreden tegen betogers, waardoor sinds maart meer dan 850 mensen zijn gedood.

De Syrische staatstelevisie zegt dat de regering zich niets zal aantrekken van de nieuwe sancties, die worden afgedaan als een onderdeel van Amerikaanse projecten in de regio die 'Israëlische belangen dienen'.

De Amerikaanse regering koesterde lange tijd de hoop dat Bashar zich als een hervormer zou ontpoppen die zich aan Iraanse invloed zou onttrekken en te zijner tijd zou helpen een vredesregeling te treffen met Israël. Maar door het steeds hardere optreden tegen betogers door Assad werd het voor Washington onmogelijk hem te ontzien en anders te behandelen dan bijvoorbeeld de Libische leider Moammar Gadhafi.

Door de sancties worden bezittingen van Assad en de zes regeringsfunctionarissen in de Verenigde Staten bevroren en wordt het Amerikanen verboden zaken met hen te doen.