Spanjaarden ondanks verbod de straat op

Duizenden Spanjaarden hebben donderdag een verbod op demonstraties genegeerd en zijn in de Spaanse hoofdstad Madrid de straat opgegaan. De betogers zijn ontevreden over de politieke partijen en de manier waarop de economische crisis in het land wordt aangepakt.

De betogers hebben in de nacht van woensdag op donderdag op het Puerta del Sol-plein hun kamp opgeslagen. Ze hebben gezworen daar te blijven tot de regionale en gemeentelijke verkiezingen voorbij zijn. De verkiezingen worden komend weekeinde gehouden. De kiesraad van Madrid verbood de betoging woensdagavond, omdat deze van invloed zou kunnen zijn op de verkiezingen.

Het verbod leek echter een averechts effect te hebben, want duizenden mensen van alle leeftijden bevolkten het plein. Rond de vijfhonderd agenten van de oproerpolitie hielden de betoging in de gaten, maar grepen niet in.

Niet alleen in Madrid, maar ook in andere steden, waaronder Barcelona en Sevilla, zijn de afgelopen dagen demonstraties geweest. De betogers hebben een reeks klachten, maar verenigen zich achter de leus 'Echte Democratie Nu'. Ze vinden de belangrijkste poilitieke partijen incompetent, corrupt en teveel gericht op het zakenleven. Ze zijn boos dat de gewone burger lijdt onder de bezuinigingsmaatregelen die de economische crisis in het land moeten oplossen.

De demonstraties werden in eerste instantie voornamelijk georganiseerd door studenten, werklozen en ontevreden jongeren, maar hebben inmiddels ook anderen aangetrokken. Zondag werd ook al gedemonstreerd en de betogingen hebben in het hele land geleid tot levendige debatten over de manier waarop de economische crisis wordt aangepakt door de politiek en financiële instituties.

De verwachting is dat de regerende Socialistische Partij van premier José Luis Zapatero grote verliezen gaat lijden bij de verkiezingen. De conservatie oppositionele Volkspartij boekt vermoedelijk veel winst.